Gratis verzending vanaf 50,-
Veilig bestellen en achteraf betalen
Klanten geven ons een 9

Wat is het ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet, of keto dieet in het kort, is een dieet waarmee je zeer weinig koolhydraten eet waardoor je lichaam effectief vet gaat verbranden. Het Protiplan koolhydraatarm dieet werkt ook op dezelfde manier.

Hoe werkt het keto dieet?

Normaal gesproken verbrandt je lichaam eerst de koolhydraten om energie te creëren voor het lichaam. Wanneer je met een keto dieet minder koolhydraten gaat eten, heeft het lichaam niet genoeg koolhydraten om energie aan te maken. Het lichaam gaat dan automatisch een andere energiebron zoeken, namelijk de vetreserves. Het lichaamsvet wordt dan afgebroken tot ketonen (vet deeltjes) om het lichaam in energie te voorzien. De niet gebruikte ketonen worden via urine afgevoerd. Wanneer er heel veel ketonen in je urine bevinden, wordt er ook gesproken van een ketogene toestand. Het proces waarbij je lichaam de omschakeling naar vetverbranding maakt, heet ketose. Als je lichaam in ketose raakt, gaat het vet verbranden sneller. Dit is niet alleen het vet dat je via voeding binnenkrijgt, maar ook het vet op je lichaam, zoals buikvet.

Bij zowel het ketogeen dieet als het koolhydraatarm dieet laat je de meeste koolhydraten weg en compenseer je het door meer eiwitten en vetten te eten. Om in ketose te raken en te blijven zou je maximaal 20 tot 40 gram koolhydraten per dag binnen moeten krijgen. Het duurt dan ongeveer 48 uur om in ketose te raken. In de eerste dagen ervaar je misschien minder energie. Na ongeveer 5 dagen zul je je fitter gaan voelen en krijg je juist meer energie dan voorheen.

Wat zijn de voordelen van het ketogeen dieet?

Met het ketogeen dieet of koolhydraatarm dieet verminder je het hongergevoel door meer eiwitten te eten waardoor het makkelijker wordt om af te vallen. Hiernaast heeft het ketodieet nog meer voordelen.

  • Het mentale en fysieke uithoudingsvermogen worden vergroot door het ketogeen dieet

  • Diabetes type 2 kan omgekeerd worden door middel van het ketogeen dieet

  • Minder risico op hart- en vaatziekten door verbeterd cholesterolprofiel door het ketogeen dieet

  • Bloedsuikergehalte en insulinegehalte verbeteren door het ketogeen dieet

  • Acne kan sterk verminderen door het volgen van een ketogeen dieet

Nadelen van het ketogeen dieet?

Als je start met het keto dieet moet je lichaam omschakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. In de eerste week kun je het vooral merken door bijvoorbeeld moeheid, hoofdpijn en moeite om je te concentreren. Dit verschijnsel wordt ook wel de ketogriep genoemd (het is natuurlijk geen echte griep). Gelukkig verdwijnt dit na ongeveer 5 dagen vanzelf wanneer je lichaam er aan gewend is geraakt. Daarna voel je je juist fitter en energieker dan voorheen. Ook zul je minder last hebben van schommelingen in je bloedsuikerspiegel en snak je minder naar zoetigheid.

Wat mag je eten tijdens het ketogeen dieet?

Voedingsmiddelen die heel weinig koolhydraten bevatten zijn o.a. natuurlijke vetten (zoals kokosolie, boter en olijfolie), vlees, vis, volle zuivelproducten, eieren, noten (zoals macadamia en pecan), pitten, groenten (geen knollen) en een beperkte hoeveelheid rood fruit.

Welke voeding moet je vermijden tijdens het ketogeen dieet?

Koolhydraten is een verzamelnaam voor suiker en zetmeel. Bij een keto dieet of koolhydraatarm dieet wil je zo weinig mogelijk koolhydraten eten. Daarom moet je zo veel mogelijk voedingsmiddelen die suiker en zetmeel bevatten vermijden. Denk hierbij aan graanproducten, fruit, peulvruchten, aardappelen, rijst, pasta, brood, gebak, chips en frisdrank.

Brood, rijst en pasta zijn bijna niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom bieden we een gevarieerd assortiment aan van koolhydraatarme producten voor ontbijt tot dessert. Denk hierbij aan koolhydraatarm brood, eiwitrijke pasta, soja rijst, hartige snacks, suikerarme zoete snacks, proteine shakes, eiwit smoothies en dranken. Zo kun je toch op een lekkere manier afvallen of op gewicht blijven door koolhydraatarm te eten.

Is Protiplan een ketogeen dieet?

Het Protiplan koolhydraatarm dieet of eiwit dieet werkt in principe hetzelfde als een ketogeen dieet. Bij ons ga je in 3 fases afvallen. Wanneer je meer dan 5kg wilt afvallen, begin je in fase 1. Je eet in de eerste fase slechts 45g koolhydraten per dag zodat je lichaam in ketose raakt. De bedoeling is om lichaamsvet te verbranden, daarom eet je bij ons zowel weinig koolhydraten als weinig vet. Op deze manier wordt je lichaam gedwongen om lichaamsvet te gebruiken als brandstof (in plaats van vet uit de voeding). Naast het beperken van koolhydraten en vetten, voegen we extra bouwstoffen (eiwitten) toe aan je voedingspatroon om de spieren te onderhouden en zo de stofwisseling te bevorderen. Dit maakt Protiplan een bewezen afslankmethode waarmee je op lange termijn het beste op gewicht blijft en geen jojo-effect ervaart.

Het verschil met het ketogeen dieet is dat je met het koolhydraatarm dieet minder strikt hoeft te eten maar nog steeds dezelfde resultaten kunt bereiken. Naarmate je het streefgewicht nadert, ga je bij het Protiplan koolhydraatarm dieet, de koolhydraten langzaamaan weer toevoegen totdat de persoonlijke balans bereikt is. Dit varieert per persoon van 90 - 150 gram koolhydraten per dag. Door de matige aanvoer van koolhydraten kun je nog steeds vetverbranden terwijl je toch "normaal" en lekker kunt blijven eten. Zo hoef je brood, aardappelen, pasta en fruit niet levenslang van je menu te schrappen. Als je wilt kun je ook na het bereiken van je streefgewicht met Protiplan ketogeen blijven eten. Je moet dan echter wel zorgen voor meer vet in je voeding want anders val je te veel af!

Keto dieet schema

We snappen dat het moeilijk is om te beginnen, want wat mag je nou wel en niet eten, en hoe veel mag je eten? Maak je geen zorgen! Wij hebben een handig eetschema voor je gemaakt samen met ons bewezen stappenplan. Klik hier en download ons boekje gratis!

Heb je het antwoord niet gevonden?