Gratis verzending vanaf 50,-
Veilig bestellen en achteraf betalen
Klanten geven ons een 9

Waarom val ik niet (meer) af met het koolhydraatarm dieet?

Wanneer je een koolhydraatarm eiwitdieet volgt, kan het zijn dat je op een gegeven moment niet meer (genoeg) afvalt. In dit artikel bespreken we enkele redenen en oplossingen om je te helpen.

1. Het kan zijn dat je nog te veel koolhydraten binnen krijgt waardoor je lichaam niet overgaat op vetverbranding. Zorg ervoor dat je alle koolhydraten telt en onder de maximum toegestane hoeveelheid koolhydraten per dag en per fase blijft. Wees bewust van de koolhydraten die je eet en wees bovenal eerlijk naar jezelf. Wanneer je nog te veel koolhydraten binnenkrijgt, is het moeilijk voor je lichaam om in ketose te komen. Ketose is de omschakeling van koolhydraten verbranding naar vetverbranding. Je raakt alleen in ketose als je in fase 1 zit omdat je de koolhydraten sterk beperkt. Wanneer je in fase 2 of 3 zit, raakt je lichaam niet in ketose. Of je wel of niet in ketose zit, kun je gemakkelijk testen met ketose strips.

2. Als je een keer stil staat, is dat heel normaal. Je lichaam moet eerst nog wennen aan de veranderde stofwisseling. En op den duur gaat je lichaam ook wennen aan de beperkte koolhydraatinname. Daarom is het belangrijk dat je altijd gevarieerd eet.

3. Je gewicht blijft gelijk of is omhoog gegaan. Wanneer je jezelf elke dag weegt, zal je merken dat je gewicht fluctueert en dat je gewichtsverlies de ene week meer is dan de volgende week. In het begin, kan het zijn dat je meer gewicht verliest door vochtverlies. Doordat je koolhydraten beperkt, heeft je lichaam minder vocht nodig. Dus gewicht verliezen is niet hetzelfde als vet verliezen. Om te kijken of je vet verliest, kun je wekelijks met een centimeterband je omvang meten en een dagboek bijhouden. Je kunt ook maandelijks een foto van jezelf maken om vast te stellen of je afvalt.

4. Zorg ervoor dat je goed en gezond eet. Het is belangrijk om elke 2 tot 2,5 uur iets te eten om je stofwisseling op gang te houden. Ook wanneer je te weinig koolhydraten eet, b.v. minder dan 40 gram per dag, zul je minder of niet meer afvallen. Je lichaam komt dan belangrijke voedingsstoffen te kort. Een te kort aan koolhydraten en voedingsstoffen kan b.v. leiden tot een trage schildklier. Een van de symptonen kan zijn een verhoogd eetlust en vochtvasthouding. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke bron van o.a. vitamine B, vitamine C en vooral ook heel veel voedingsvezels. Een koolhydraatarm proteinedieet bestaat uit echte voeding, vol voedingsstoffen. Dat houdt in dat je naast onze koolhydraatarme producten ook veel groenten, gezonde vetten en een normale portie vlees, eieren, vis of vleesvervangers moet eten. Kom je voedingsstoffen te kort? Neem dan een multivitamine of acido slim. Houd je lichaam vocht vast? Probeer dan drainer sticks om overtollig vocht af te voeren.

5. Wanneer je heel dichtbij je streefgewicht komt, kan het zijn dat je minder snel vet gaat verliezen. Dit komt omdat je lichaamsgewicht nu op een gezond niveau zit. In dit geval, kun je ook een beetje op je calorie-inname letten. Probeer om 200 tot 500 kcal minder te eten.

Heb je het antwoord niet gevonden?