Gratis verzending vanaf 50,-
Veilig bestellen en achteraf betalen
Klanten geven ons een 9

Waarom raak ik niet in ketose?

"Ik kom niet in ketose" horen we wel eens. Maar waarom kom je niet in ketose? In dit artikel leggen we uit wat ketose is en wat de redenen zijn waarom je niet in ketose raakt. Ketose is een stofwisselingsproces waarbij het lichaam vetten als brandstof gebruikt. Soms is het lastig om in ketose te raken. Heb je het idee dat je niet in ketose raakt? Dan kun je testen of je lichaam ketonen aanmaakt door onze Ketonen Teststrips te proberen. Geven de teststrips geen ketonen aan? Dan kunnen er meerdere redenen zijn waarom je lichaam niet overgaat op vetverbranding. Hieronder volgen vijf redenen waarom je niet in ketose raakt:

Te weinig geduld

Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de lagere hoeveelheid koolhydraten. Je zult niet meteen in ketose raken. Je lichaam zal namelijk eerst koolhydraatreserves aanspreken.

Te veel zuivel of noten

Zuivel en noten zijn toegestaan in een koolhydraatarm dieet, maar kunnen het beste met mate worden geconsumeerd. Zuivel bevat namelijk lactose dat gewichtsverlies kan vertragen. Het is daarnaast makkelijk om grote hoeveelheden te eten van noten, zeker wanneer de noten gezouten zijn. Hoewel sommige soorten noten laag zijn in koolhydraten, is het toch mogelijk om veel koolhydraten binnen te krijgen.

Te veel koolhydraten

De hoeveelheid ketonen in je lichaam kan makkelijk verminderen wanneer je je koolhydraatinname verhoogd. Zorg ervoor dat je in ieder geval minder dan 45 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt in de eerste fase van het Protiplan dieet. In deze fase zul je namelijk het meeste gewicht verliezen doordat je overgaat op ketose. Wanneer je meer ketonen wilt aanmaken wordt geadviseerd om deze hoeveelheid nog iets te verlagen. Bekijk dus goed wat je per dag eet, en gebruik eventueel een eetdagboek om beter inzicht te krijgen in je koolhydraatinname.

Wees ook bewust van verstopte koolhydraten. Bepaalde groenten als tomaten, aardappelen en wortelen, maar ook fruit bevatten hogere hoeveelheden koolhydraten dan je misschien verwacht. Eet deze voedingsmiddelen dus met mate.

Te veel eiwitten

Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen tijdens het koolhydraatarm dieet om het behoud van spieren te stimuleren. Maar wanneer je teveel eiwitten binnenkrijgt kan dit een negatief effect hebben op de ketose. Het teveel aan eiwitten wordt namelijk omgezet in glucose: een koolhydraat.

Te veel stress, te weinig slaap

Te veel stress verhoogd niet alleen de eetlust, maar kan je ook uit ketose halen. Je maakt daarnaast ook het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt er namelijk voor dat er glucose in je bloedbaan wordt afgegeven. Dit zorgt voor een stijgende bloedsuikerspiegel en wordt er dus meer insuline aangemaakt. Hierdoor krijg je trek, en zal je eerder geneigd zijn om meer te gaan eten.

Zoals eerder aangegeven in het artikel “Waarom val ik niet af”, is slaap erg belangrijk om succesvol af te vallen. Daarnaast helpt een goede nachtrust ook om je stressniveau te verlagen.

Heb je het antwoord niet gevonden?