Gratis verzending vanaf 50,-
Veilig bestellen en achteraf betalen
Klanten geven ons een 9

Waarom mag ik in fase 1 geen zuivel?

Zuivel past in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat namelijk veel eiwitten, vitaminen en mineralen die goed zijn voor je botten en bloeddruk. Het zal je daarom misschien verrassen dat in fase 1 van het Protiplan koolhydraatarm dieet het gebruik van zuivel afgeraden wordt.

Hoog in vetten

Melk en producten gemaakt van melk hebben vaak een hoog tot zeer hoog vetgehalte. Tijdens het Protiplan koolhydraatarm dieet wil je graag dat je lichaamsvet wordt afgebroken voor het leveren van energie. Wanneer je teveel vetten inneemt door middel van voeding wordt dit proces niet optimaal benut. Daarom wordt geadviseerd om je vet inname te beperken. Zuivelproducten die erg veel vet bevatten zijn bijvoorbeeld boter en roomkaas.

Lactose

Zuivel bevat lactose, dat ook wel melksuiker wordt genoemd. Lactose wordt in je lichaam omgezet in glucose en galactose. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt, wat ketose kan onderbreken. Dit is niet bevorderend voor gewichtsverlies.

Verantwoorde keuzes

Wil je toch graag zuivel eten in fase 1? Dan zijn er een aantal uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld magere yoghurt, kwark of Ijslandse skyr omdat deze zuivelproducten in verhouding weinig vetten bevatten. Kies als beleg voor light kaas spreads of voor huttenkase. Hüttenkäse is een zeer goede keuze omdat het zeer veel eiwitten bevat. Daarnaast zijn zuivelproducten met 0% vet ook een goede optie, zoals 0% griekse yoghurt. Let er dan wel op dat deze producten niet een hoog koolhydraatgehalte bevatten. Lees daarom goed de etiketten en vergelijk light producten met de normale versie om te bekijken wat het verschil is. Eet deze producten wel met mate.

Veel zuivelproducten komen weer terug op het menu in fase 2 van het Protiplan dieet! Lees hier meer over de 3 fases van het dieet.

Heb je het antwoord niet gevonden?