Gratis verzending vanaf 50,-
Veilig bestellen en achteraf betalen
Klanten geven ons een 9

Mag ik een koolhydraatarm dieet volgen als ik diabetes heb?

Diabetes betekent suikerziekte, de naam zegt het eigenlijk al. Doordat we te veel suiker (snelle koolhydraten) eten, bewust of onbewust, treedt er een stoornis op in de stofwisseling van de koolhydraten (suikers). In de afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met diabetes meer dan verdubbeld. Het aantal vrouwen met diabetes is zelfs met 50% toegenomen. Ongeveer 1 op 11 personen hebben de diagnose van diabetes. De Internationale Diabetes Federatie (IDF) verwacht dat dit cijfer alleen maar zal stijgen. In 2045 wordt er geschat dat 1 op 8 personen aan diabetes zal lijden. Ook 1 op 18 personen van de Europese bevolking lijdt aan “prediabetes”. Dit is een voorstadium van diabetes waarbij de bloedsuikerspiegel al licht verhoogd is. Bij deze diagnose is er nog genezing mogelijk. In een later stadium niet meer. 

Soorten diabetes

Als je diabetes hebt, kan je lichaam koolhydraten niet goed verwerken. Het hormoon "insuline" dat nodig is om het bloedsuikerniveau te verlagen na het eten van koolhydraten, kan namelijk niet goed zijn werk doen. 

Er zijn twee soorten diabetes. Bij diabetes type I kan het lichaam niet voldoende insuline aanmaken. Dit is een vorm die genetisch bepaald is en vaak al bij jongere personen tot uiting komt. Bij diabetes type II zijn de lichaamscellen resistent geworden voor insuline. Dit is de zogenoemde "welvaartsziekte" die we door een gezonde levensstijl kunnen proberen te voorkomen! 

Hoe kan koolhydraatarm eten diabetes omkeren?

Volgens onderzoek kan een koolhydraatarm voedingspatroon bijdragen aan het verbeteren en zelfs het omkeren van diabetes type II en prediabetes. Personen die een koolhydraatarm dieet volgen, ervaren een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel en kunnen in sommige gevallen zelfs het medicijngebruik minderen.

1. Eet voldoende groenten, meer vezels, goede vetten en minder suiker.

Koolhydraten of suikers dienen beperkt deel uit te maken van een maaltijd. Hoe meer snelle suikers in je maaltijd, hoe slechter voor je koolhydraatstofwisseling in je lichaam. Probeer dus kleinere porties met niet-geraffineerde producten te nemen. Groenten bevatten hoognodige vitaminen en mineralen. Probeer 200 gram groenten bij de lunch en 200 gram groenten bij het diner te eten. Bij een gezond voedingspatroon is het van belang om vezelrijke producten te eten. Vezels vertragen de spijsvertering en vermijden zo bloedsuikerpieken. Geef de voorkeur aan volkoren producten.

2. Eet minder bewerkte voedingsmiddelen.

Denk hierbij aan diepvriespizza, snacks, chips, etc. Hier zitten veel transvetten in die volgens onderzoek welvaartsziekten in de hand werken.

3. Streef naar een gezond gewicht.

Gewicht en diabetes type 2 gaan hand in hand. Personen met overgewicht kunnen tot 7 keer meer risico lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen dan iemand met een gezond gewicht. Gewichtsverlies heeft ook effecten op het ontwikkelen van diabetes. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat elke extra kilogram verloren gewicht het relatieve risico op diabetes doet dalen met 16%.

4. Bewegen, bewegen, bewegen.

Lichaamsbeweging verbetert de glucoseregulatie door vermindering van insulineresistentie. Probeer dagelijks wat te bewegen of minstens 3 keer per week iets van sport te doen. Bijvoorbeeld wekelijks anderhalf uur wandelen doet de kans op diabetes al met 2% dalen. Daarnaast raadt de American Diabetes Association de prediabeten aan om elk half uur minstens 3 minuten even te bewegen.

Kun je het Protiplan koolhydraatarm dieet volgen als je diabetes hebt?

Desondanks deze positieve resultaten is het van belang om voorzichtig om te gaan met een nieuw dieet wanneer je diabetes hebt. Daarom wordt het onderstaande aangeraden wanneer je wilt starten met het Protiplan koolhydraatarm dieet:

Diabetes type I

Voor diabetes type I geldt dat je pas mag starten met Protiplan wanneer je dit goed hebt besproken met je diëtist of (huis)arts.

Diabetes type II

Wanneer je geen medicijnen gebruikt voor diabetes type II kan je zonder problemen starten met Protiplan. Wanneer dit wel het geval is dien je dit eerst te overleggen met je diëtist of (huis)arts. Zij moeten toestemming verlenen en gedurende de periode van afslanken nauw betrokken blijven.


Heb je het antwoord niet gevonden?