Gratis verzending vanaf 50,-
Veilig bestellen en achteraf betalen
Klanten geven ons een 9

Hoe kan mijn obstipatie worden verholpen?

Een veel voorkomend darmprobleem is obstipatie, ook wel verstopping genoemd. Dit kan erg vervelend zijn omdat het buikpijn, aambeien en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Tijdens het afvallen kun je hier ook mee te maken krijgen. Dit komt doordat obstipatie deels relatief is. Door een kleinere opname van voedsel en voedingsvezels heb je minder volume in je maag en darmen. Hierdoor heb je minder behoefte om naar het toilet te gaan. Er is sprake van obstipatie wanneer je echt last hebt of pijn voelt. In dit artikel geven wij je tips die verstopping (tijdens het afvallen) helpen voorkomen.

7 tips om verstopping te verhelpen en te voorkomen

1. Rauwe groente eten

Om de vezelverwerking in de darmen te stimuleren, kun je de helft van de aanbevolen hoeveelheid groenten rauw eten. Heb je een blender tot je beschikking? Maak dan bijvoorbeeld een groene smoothie met groene bladgroenten, want die bevatten extra veel vezels.

2. Drink voldoende water

Drink voldoende water en/of kruidenthee door de dag heen (2 liter). Vezels nemen vocht op in de darmen. Het is daarom van groot belang dat je voldoende drinkt. Begin elke dag met een groot glas. Een glas lauw water op een nuchtere maag kan ook nuttig zijn.

3. Eet meer vetten (ook tijdens het afvallen)

Zorg er voor dat je voldoende vet binnen krijgt via je voeding, ook als je aan het afvallen bent! Wees niet bang om vet te eten wanneer je juist vet wilt verliezen. We hebben immers goede vetten nodig om gezond te blijven. Bij sommige crashdieten mag je maar 3 shakes per dag. Je krijgt te weinig tot geen vet binnen en je komt vitamines en vezels tekort. De kans op verstopping is daarom erg groot. Het is aan te raden om bij de bereiding van je maaltijd voldoende vet te gebruiken zoals olijfolie of kokosolie. Je kunt ook een scheutje olijfolie met azijn mengen als dressing over je salade. Een ander manier om je stoelgang te stimuleren, is het eten van een eetlepel olijfolie op de nuchtere maag. Vind je dit niet lekker? Voeg dan bijvoorbeeld olijfolie of gebroken lijnzaadolie toe aan je salades of smoothies. Dit verzacht de ontlasting.

4. Eet vezelrijke voeding

Vezels zorgen voor zachte ontlasting omdat ze vocht opnemen. Ook stimuleren ze jouw darmwerking. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels ligt tussen de 30 en 40 gram. Vezels zitten voornamelijk in volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je een groot deel van deze producten niet. Daarom is het van belang dat je de vezels uit alternatieve bronnen haalt. Kies bijvoorbeeld voor onze broodproducten zoals het meerzadenbrood, toasts, croissants en protoburgers. Zorg er ook voor dat je voldoende groenten eet. Wat ook aan te raden is, is om een eetlepel lijnzaad toe te voegen aan jouw ontbijt. Meng het bijvoorbeeld door de Protiplan muesli of havermout heen. Lukt het je niet om voldoende vezels te eten? Dan kun je ook proberen om psylliumvezels toe te voegen aan je voeding. Deze vezels zijn verkrijgbaar bij online webwinkels, natuurwinkels, drogisten en apotheken. Psylliumvezels zorgen voor een zachtere ontlasting. Wel is het belangrijk dat je hierbij veel drinkt (2 liter), anders veroorzaakt het juist een verstopping.

5. Beweeg meer

Beweging stimuleert de knedende beweging van de darmen waardoor de ontlasting zich verplaatst. Wanneer je te weinig beweegt, blijft de ontlasting langer in de dikke darm dan noodzakelijk waardoor deze uitdroogt en harder wordt. Stimuleer de darmwerking door meer te bewegen. Ga bijvoorbeeld (na het eten) een wandeling maken. Wil je het huis niet uit? Doe dan thuis enkele lichte lichaamsbewegingen (tip: stofzuigen en schoonmaken gelden ook als beweging). 

6. Eet gefermenteerde voeding

Probeer om regelmatig zuurkool te eten. Het is gefermenteerd waardoor het goede bacteriën bevat die een gezonde darmflora bevorderen.

7. Medicijnen nemen

Wanneer de bovenstaande tips niet helpen, kun je eventueel een goede probiotica tablet slikken. Deze bevatten een grote hoeveelheid nuttige melkzuurbacteriën. Deze bacteriën kunnen helpen bij verstoppingen. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, kun je het beste een probiotica nemen in pil- of poedervorm. Deze bevatten namelijk minder koolhydraten. Kies een product van hoge kwaliteit zonder toevoegingen.

Heb je het antwoord niet gevonden?