Gratis verzending vanaf 50,-
Veilig bestellen en achteraf betalen
Klanten geven ons een 9

Hoe lees ik een voedseletiket?

Alle verpakte producten bevatten een voedseletiket met informatie over het betreffende product. Als je op dieet bent of een specifiek voedingspatroon volgt kan zo’n voedseletiket je veel belangrijke informatie verschaffen. Wanneer je allergieën hebt of bepaalde voedingsstoffen moet mijden om medische redenen kan het lezen van een voedseletiket zelfs van levensbelang zijn! In dit artikel lees je meer over voedseletiketten en hoe je deze het beste kan lezen.

Wat staat er op een voedseletiket?

Afhankelijk van het soort product en de wijze van verpakking zijn er richtlijnen voor de informatie die op een voedseletiket moet staan. Voor de meeste producten geldt dat het volgende vermeld moet worden:

  • Naam van het product

  • Ingrediëntenlijst met percentage van ingrediënten die worden genoemd in de naam van het product of visueel herkenbaar zijn op de verpakking

  • Voedingswaarden

  • Allergenen

  • Hoeveelheid van het product

  • Bewaarvoorschriften en gebruiksvoorschriften/-voorwaarden

  • Houdbaarheid (THT of TGT)

  • Land van herkomst/oorsprong

  • Alcoholgehalte bij >1,2% alcohol

Belangrijke aandachtspunten

Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst komt goed van pas wanneer je bewust met voeding omgaat. In de ingrediëntenlijst zijn alle ingrediënten en toevoegingen vermeld die in het product zijn verwerkt. De ingrediënten zijn gesorteerd op hoeveelheid; een product bevat voor een groot gedeelte de eerst genoemde ingrediënten, en de laatst genoemde ingrediënten zijn in de kleinste hoeveelheden aanwezig. Je kunt dan bepalen of er ingrediënten in het product voorkomen die je liever wilt vermijden.

Voedingswaarden

De voedingswaardetabel komt goed van pas wanneer je een bepaald voedingspatroon of dieet volgt. Vaak wordt geadviseerd om een bepaalde hoeveelheid calorieën, vetten, eiwitten, koolhydraten en/of zout te eten. In de voedingswaardetabel zijn al deze voedingsstoffen terug te vinden per 100 gram of 100 ml. Soms worden ook de voedingswaarden per portie vermeld, maar dit is niet verplicht. Let er op dat een portie soms kleiner kan uitvallen dan dat je verwacht. In de voedingswaardetabel kan je het volgende lezen:


Energie

Dit geeft de hoeveelheid kilocalorieën of kilojoule aan in het product.

Vetten

Dit geeft de totale hoeveelheid vetten aan in het product. Vetten komen voor in de vorm van verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. Onder vetten moet altijd de hoeveelheid verzadigde vetten worden aangegeven. Fabrikanten kunnen ervoor kiezen om ook de hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren en  meervoudig onverzadigde vetzuren te vermelden. Vetten zijn essentiële voedingsstoffen maar leveren veel calorieën. Tijdens het Protiplan dieet eet je producten met een moderaat vetgehalte.

Koolhydraten

Dit geeft de totale hoeveelheid koolhydraten aan in het product. Koolhydraten komen voor in de vorm van suikers, zetmeel en vezels. Onder koolhydraten moet altijd de hoeveelheid suikers worden aangegeven. Fabrikanten kunnen ervoor kiezen om ook de hoeveelheid vezels en zetmeel te vermelden. Tijdens het Protiplan dieet eet je producten met een laag koolhydraatgehalte, en vermijd je producten met een hoog suikergehalte.

Eiwitten

Dit geeft de hoeveelheid eiwitten aan in het product. Er bestaan verschillende soorten eiwitten, maar daar wordt geen onderscheid in gemaakt in de voedingswaardetabel. Eiwitten zijn tijdens het afvallen belangrijk voor het behoud van spierweefsel. Tijdens het Protiplan dieet eet je producten met een hoog eiwitgehalte.

Zout

Dit geeft de hoeveelheid zout aan in het product. Het eten van meer dan 6 gram zout per dag kan negatieve effecten hebben op de gezondheid.


Overige voedingsstoffen die vermeld mogen worden in de voedingswaardetabel zijn polyolen (niet-intensieve zoetstoffen als xylitol en isomalt), mineralen en vitaminen wanneer ze in significante hoeveelheden voorkomen.

Allergenen

Let altijd goed op de vermelde allergenen als je een voedselallergie hebt.

Geen etiket aanwezig?

Wanneer je uit eten gaat is er natuurlijk niet een uitgebreide voedingswaardevermelding aanwezig. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld verse kaas, vis, vlees of noten koopt op de markt is er vaak geen etiket aanwezig. In deze gevallen kan je altijd navragen welke ingrediënten er in de producten of maaltijden zitten, en of er allergenen aanwezig zijn. Producten als olijfolie, boter, of onbewerkte groenten bevatten vaak geen ingrediëntenlijst of voedingswaardetabel. Vaak kun je op het internet meer informatie vinden over de gemiddelde voedingswaarden en het productieproces.

Heb je het antwoord niet gevonden?