Gratis verzending vanaf 50,-
Veilig bestellen en achteraf betalen
Klanten geven ons een 9

Hoe kan ik snel en gezond afvallen?

Je kent het vast wel: je hebt bijvoorbeeld een bruiloft of je gaat binnenkort op strandvakantie, en je wilt graag in een korte periode redelijk veel kilo’s afvallen. Het klinkt erg aantrekkelijk om snel veel kilo’s af te vallen, maar waarom is het dan toch beter om de tijd te nemen?

Crashdiëten

Het verliezen van veel kilo’s in een korte periode en het bijbehorende dieet wordt ook wel crashen of crashdieet genoemd. Er zijn veel verschillende soorten crashdiëten beschikbaar, maar allemaal schrijven ze een lage hoeveelheid calorieën voor: variërend van zo’n 500 tot 1200 calorieën per dag. Door de lage hoeveelheid calorieën zul je snel veel afvallen, zeker als je het voor een aantal weken volhoudt.

Door de zeer beperkte hoeveelheid calorieën is het niet mogelijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Een vrouw heeft namelijk zo’n 2000 calorieën nodig, en een man zo’n 2500 calorieën, afhankelijk van de verbranding en dagelijkse beweging. Voedingsstoffen zorgen voor een gezonde functioneren van je lichaam, en dus zal je tijdens een crashdieet last kunnen krijgen van bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn of obstipatie.

Daarnaast zorgt het afvallen met een crashdieet voor niet alleen een afname in vetmassa, maar ook in spiermassa. Je lichaam gaat namelijk het calorie tekort compenseren door naast vet, de spieren af te breken. Hierdoor zal je energieverbruik (stofwisseling) dalen, waardoor je snel weer aan zal komen wanneer je stopt met het crashdieet en je calorieën weer naar een normaal niveau brengt.

Gezond afvallen

Wanneer je gezond wilt afvallen, zul je meer calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgen dan met een crashdieet, maar zorg je er nog steeds voor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Hierdoor zul je langzamer afvallen, zonder de nadelige bijwerkingen van een crashdieet te ervaren, en zal het dieet beter vol te houden zijn. Daarnaast zal je ook makkelijker je gezonde gewicht behouden wanneer je eenmaal bent afgevallen.

Een makkelijke manier om gezond af te vallen is door, naast je calorie inname te verlagen, je koolhydraten te minderen en je eiwitinname te verhogen. Hierdoor blijft je spiermassa beter behouden zodat je stofwisseling op peil blijft. Gebruik de producten van Protiplan voor verantwoorde en gemakkelijke maaltijden of tussendoortjes die lager zijn in koolhydraten en verhoogd in eiwitten.

Acht tips om gezond af te vallen

Stel doelen op

Om succesvol af te kunnen vallen, is het stellen van doelen een goede start. Door middel van doelen creëer je voor jezelf een punt om naartoe te werken. Wanneer je start met het Protiplan dieet bepaal je eerst voor jezelf hoeveel kilo’s je wilt afvallen. Doelen kunnen daarnaast ook te maken hebben met het maken van gezondere keuzes, zoals het stoppen met het drinken van frisdrank. Daarnaast kun je ook doelen opstellen die te maken hebben met meer bewegen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke dag een uur wilt bewegen.

Start de dag met vezels en eiwitten

Het beginnen van de dag met een goed ontbijt vol vezels en eiwitten zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel constant blijft, zodat je langer een verzadigd gevoel zult hebben. Dit zorgt ervoor dat je minder bent geneigd om te gaan snacken gedurende de dag, wat het maken van gezondere keuzes kan bevorderen. Bekijk eens ons aanbod van ontbijtproducten voor een goede start van de dag.

Drink een glas water voor de maaltijd

Door het drinken van een glas water vul je je maag, waardoor je eerder een verzadigd gevoel zal krijgen. Dit helpt om je porties beter onder controle te houden.

Matig je inname van snelle koolhydraten en vermijd geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn gezuiverd van natuurlijk aanwezige voedingsstoffen als vetten en vezels. Deze vetten en vezels zijn belangrijk voor een gedoseerde afgifte van energie. Hierdoor kan je last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel, wat weer leidt tot een grotere behoefte aan meer suikers. Snelle koolhydraten zijn vergelijkbaar met geraffineerde suikers; ze worden snel verwerkt in het lichaam en zorgen voor een schommelende bloedsuikerspiegel.

Ben je toch een echte zoetekauw en kun je niet zo goed afblijven van zoete snacks? De tussendoortjes van Protiplan zijn verlaagd in koolhydraten en verhoogd in eiwitten, maar hebben wel een heerlijke zoete smaak!

Zorg voor minder stress 

Gewichtstoename is het gevolg van een verstoorde energiebalans. Een vaak voorkomende oorzaak van een te hoge calorie inname is stress. Stress zorgt ervoor dat je minder controle hebt over je voedingskeuzes en daarnaast kunnen stresshormonen ervoor zorgen dat er meer vet wordt opgeslagen. Zorg ervoor dat je stress en andere emotionele problemen aanpakt, zo zal afvallen je makkelijker afgaan.

Eet regelmatig

Regelmatig kleine porties eten helpt om een hongergevoel tegen te gaan. Het Protiplan dieet bestaat uit wel 6 eetmomenten per dag. De zes eetmomenten houden de stofwisseling op peil en de koolhydraatarme en eiwitrijke producten zorgen voor smakelijke eetmomenten zonder honger.

Kleiner bord, 1x opscheppen

Het eten van een kleiner bord is een bewezen truc om minder te eten. Door het kleinere bord ziet een portie er namelijk groter uit en zul je ook na de kleinere portie een verzadigd gevoel hebben. Zorg er wel voor dat je jezelf beperkt tot één maal opscheppen. Wanneer je vaker dan een keer opschept is het makkelijk om te grote porties te eten.

Matig alcohol

Wanneer je alcohol drinkt krijg je makkelijke een grote hoeveelheid calorieën binnen. Deze calorieën worden vaak ‘lege calorieën’ genoemd, omdat alcoholhoudende dranken vaak weinig tot geen goede voedingsstoffen bevatten. Het drinken van alcohol verminderd daarnaast ook de afbraak van vetten, omdat alcohol niet kan worden opgeslagen in het lichaam. Het afbreken van alcohol krijgt daardoor prioriteit, waardoor belangrijke processen als het opnemen van voedingsstoffen en het afbreken van vet worden onderbroken.

Mocht je toch graag alcohol willen drinken, maak dan een bewuste keuze. Dranken als wijn, champagne en wodka, whiskey en brandy bevatten weinig koolhydraten, en mogen dus (met mate) gedronken worden binnen een koolhydraatarm dieet. Dranken als bier of mixdranken bevatten daarentegen veel koolhydraten en erg veel calorieën en kunnen het beste vermeden worden. Als laatste kan het drinken van een glas water tussen alcoholische dranken in helpen om de alcoholinname te beperken.

Heb je het antwoord niet gevonden?