Kunnen wij je helpen?
Neem gerust contact met ons op voor al je vragen. Wij staan voor je klaar!
Heb jij het gevoel dat je steeds honger hebt, ook als je net iets hebt gegeten? Dit is een veel voorkomend probleem en wanneer je wilt afvallen, is dit niet ideaal. Om het probleem te achterhalen, is het belangrijk om eerst te weten waar dat hongergevoel vandaan komt. Het is belangrijk dat je bewust wordt waarom je altijd honger hebt. De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed. Hierdoor krijg je steeds de behoefte om te eten, terwijl je geen echte honger hebt. Wanneer je begint te eten, begint je lichaam met het verzadigingsproces. De reuk, smaak en signalen uit je maag naar de hersenen zorgen ervoor dat je je verzadigd voelt. Er zijn verschillende factoren die dit proces verstoren. In dit artikel gaan we de belangrijkste redenen van honger en de verschillende hongersoorten uitleggen. Ook geven we je tips hoe je met hongergevoel om kunt gaan.
1. Je slaat maaltijden over of eet te weinig
Wanneer je lichaam te weinig voedsel binnenkrijgt, schakelt je lichaam over op overlevingsmodus. Je lichaam zal dan meer vet opslaan dat als reserve dient. Ook krijg je meer honger en ga je bij de volgende maaltijd juist meer eten dan normaal. Daarom is het aan te raden om minimaal 3 maaltijden en 2 of 3 gezonde tussendoortjes per dag te eten. Je wilt voorkomen dat je te weinig energie binnenkrijgt om goed te kunnen functioneren. Ook is het belangrijk dat je een stevig, vezelrijk en eiwitrijk ontbijt neemt om honger te voorkomen gedurende de dag.
2. Je eet te snel
Het verzadigingsproces van je lichaam heeft tijd nodig. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het signaal binnen hebben dat je voldoende hebt gegeten. Als je alles snel naar binnen werkt, weten je hersenen nog niet dat je voldoende hebt gegeten en eet je maar door. Zorg ervoor dat je goed en langzaam kauwt.
3. Je komt vocht tekort
Als je heel erg dorst hebt, is het makkelijk om de dorst te verwarren met honger waardoor je gaat eten. Dorst- en hongerprikkels zijn vrijwel gelijk en daardoor verwarrend. Als je honger hebt op een rare tijd, kun je ook eerst proberen om één of twee grote glazen water te drinken. Wacht dan een half uurtje. Verdwijnt het hongergevoel, dan was het een dorstprikkel. Zo niet, dan ga je iets eten. Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag, het liefst water aangevuld met koffie of thee zonder suiker en melk. Vermijd zoete dranken en frisdranken. Vind je water niet lekker? Probeer eens Spa rood of de varianten met een smaakje of een koolhydraatarm drankje.
4. Je hebt te veel stress
Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Dit zijn hormonen die je willen helpen om met de stress om te gaan. Hier is veel energie voor nodig, dus creëert je lichaam een hongergevoel zodat je gaat eten om meer energie binnen te krijgen. Wanneer je stress voelt, kun je proberen om jezelf te ontspannen door bijvoorbeeld te mediteren of te wandelen in de bossen.
5. Je komt slaap tekort
Wanneer je slaapt, komt je lichaam tot rust en heeft het tijd om zich te herstellen. Deze tijd gebruikt je lichaam ook om de stress en honger hormonen weer wat te verlagen. Een tekort aan slaap verhoogt de bekende ghreline (hongerhormoon) productie en zorgt dus voor meer honger. Heb je enkele nachten te weinig geslapen? Doe dan een middagdutje van een half uurtje of ga de volgende avonden extra vroeg naar bed. Je zult zien dat je je dan sneller weer de oude voelt en minder honger krijgt. Gemiddeld heeft een mens 8 uur per nacht aan slaap nodig om goed uitgerust te kunnen zijn. Tip: neem een kopje kamillethee in de avond.
6. Je eet niet genoeg eiwitten
Door bij iedere maaltijd voldoende eiwitten te nemen, blijft je hongergevoel langer weg en heb je minder grote pieken in je bloedsuikerspiegel. Eet meer eiwitrijke voeding als eieren, magere zuivel, mager vlees of noten.
7. Je eet te weinig vezels
Vezels leveren geen voedingsstoffen maar zorgen wel voor een goede stoelgang en een vol gevoel na een maaltijd.
8. Je eet te veel suiker
Eet je vooral koolhydraatrijke voeding als brood met zoetigheid, croissantjes, koekjes, chocolade of andere voeding die veel calorieën in de vorm van suiker en vet leveren? Dan zit je sneller in een vicieuze cirkel waarbij je trek hebt in iets zoets, dat gevolgd wordt door een suikerpiek, dat gevolg wordt door een suikerdal en opnieuw weer gevolgd wordt door een onbedwingbare trek in iets zoets. Producten met suiker, wit meel, witte rijst en pasta worden door je lichaam heel snel omgezet in glucose waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je lichaam maakt dan insuline aan om die suiker weer af te breken waardoor je bloedsuikerspiegel weer daalt. Het gevolg: honger en vooral trek in meer zoete en vette voeding. Wanneer je hier last van hebt, kun je het beste een dagboek bijhouden en de koolhydraten tellen die je consumeert.
9. Je eet uit verveling
Eten is één van de dingen die je kunt doen als je je verveelt. Maar het probleem is, als je stopt met eten, verveel je je weer. De oplossing is om te focussen op andere leuke dingen zoals een hobby, en zorg voor afleiding. Lees een goed boek of ga een stukje wandelen. Zorg ervoor dat je in beweging komt. Bewegen zorgt voor zuurstof in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de verbranding van glucose op gang komt.
10. Je zit niet lekker in je vel
Soms kan het zijn dat je in een dipje zit. Dat geeft niet! Iedereen heeft wel eens ups en downs. Erken de emoties die je voelt, en probeer de verleiding te weerstaan om iets lekkers te eten uit troost. Dit kan heel onbewust en automatisch gaan. Trek dus geen zak chips uit de kast omdat je een rotdag hebt gehad. Je zult je de volgende dag alleen maar vervelender voelen. Praat met iemand over je problemen, ga eerder naar bed om rust te creëren voor je lichaam, of neem een kopje kamillethee in de avond.